jueves, 29 de noviembre de 2012

Identitat i territori

Des del mòdul de l'escola d'educació infantil, ens van demanar que amb parelles realitzéssim una presentació oral amb suport audiovisial.
L'objesctiu de l'activitat era persuadir als oïents de què allò que els hi estàvem exposant valia la pena i que d'alguna manera allò ens ha fet ser com sóm.

Els pasos que vam seguir la meva companya Maria i jo van ser els següent:
-Primer de tot vam preguntar-nos qui èrem.
-Al ser bastant diferents ens va costar trobar un tema en comú, però al final el vam trobar: a les dues ens agrada mirar el cel i si és de nit molt millor, també ens agrada molt la mitologia així que vam relacionar aquests dos temes i ens va sortir el seguent títol: el cel de nit.
-Una vegada escollit el tema, vam preparar el suport audiovisual (power point) i a continuació vàrem preparar el discurs.

Aquí us deixo el power point que vam crear:


miércoles, 28 de noviembre de 2012

Els fluxogrames

A l'assignatura de GTIC vam treballar amb fluxogrames, haviem d'indicar a partir de passos, com els nens han de passar el carrer. 

Aquesta eina s'utilitza per representar procediments per resoldre una tasca. La seva utilització prové del món de la informàtica però avui en dia s'utilitza en molts diferents àmbits, entre ells el de l'ensenyament.

Per als futurs mestres, poden arribar utilitzar-lo:
  1. Per planificar tasques pròpies relacionades amb el desenvolupament de la tasca professional. Per exemple representar el procés per a l'acollida d'un nou alumne a l'escola.
  2. Perquè és un bon mitjà per aprendre i practicar amb: Presa de decisions, resolució de problemes, planificació, organització, destriar la informació essencial de l'accessòria, definició d'ordres i instruccions, compliment de normes i estructures,...

 Aquí us deixo amb la meva creació:



martes, 27 de noviembre de 2012

Les quatre metàfores (Charles Crook)

L'altre dia a la classe de GTIC, vam estar parlan sobre les quatre metàfores de l'aprenentatge amb ordinadors.Us deixo amb una breu explicació sobre aquestes:
Mitjançant les metàfores es pot conceptualitzar l'aprenentatge amb l'ordinador. I a través d'això, s'explica com la tecnologia pot ensenyar i ajudar en la funció del rol que prengui l'ordinador. 

Les quatre grans metàfores i exemples:
  • Metafòra tutorial (ordinador = tutor): és el programari que fa referència a un model tradicional d'esenyament i aprenentatge. L'ordinador tutoritza el procés d'aprenentatge realitzat per l'estudiant. L'interès que té aquesta utilització tutorial de l'ordinador es troba en la capitat que pot arribar a tenir l'ordinador per reproduir alguns aspectes de la relació entre professor i l'alumne.
                  Iniciació (docent) ------> Resposta (alumne) -----> avaluació (professor).
       
          Aquest tipus d'interacció podria donar-se entre l'alumne i l'ordinador:
          
                  Iniciació (ordinador) ------> Resposta (alumne) -----> avaluació (ordinador).
  
           Ex: Jclic

  • Metafora de la construcció (ordinador = alumne): és aquell programari que té una visió d'un ús educatiu de l'avaluació centrat en l'alumnat. L'alumne és qui controla la màquina, no al inrevès.  El mestre, en aquest cas, quedaria en un segon marge, tot i que pot seguir el procès del nen fent-li preguntes que li serveixin de guia per reflexionar-hi.
          Ex:Scratch

  • Metafòra de laboratori (ordinador = simulador): són els que permeten un aprenentatge per descoberta. Les simulacions fomenten la reflexió i l'acció en un entorn acotat.
          Ex: Crayonphysics

  • Metafora de la caixa d'eines (ordinador = eina): l'ordinador s'utilitza com a eina de treball. En aquest cas l'ordinador actua com un amplificador de l'experiència d'escriure, dibuixar, classificar. Permet fer aquestes tasques de forma estimulant i eficaç.
          Ex: Gimp


Ara us deixo amb el treball que ens va manar el nostre professor de buscar de cada metàfora un exemple.  taula metafores

Webs consultades:http://gestioinformacioeducacio.blogspot.com.es/
                                             http://es.scribd.com/

Viquipèdia

Ahir a la classe de Gtic vam parlar de la Viquipèdia. 

Què és?
Viquipèdia és una enciclopèdia lliure, que es manté gràcies una organització sense ànim de lucre. Els més de 15 milions d'articles han estat escrits col·laborativament per usuaris d'arreu del món, i la majoria dels seus articles poden ser editats per qualsevol persona que pugui accedir a la web.

Els cinc pilars:
  • És una enciclopèdia, incorpora elements de les enciclopèdies generals i de les                  especialitzades. El propòsit és recopilar tot el saber de forma enciclopèdica, no crear-lo.
  • Té un contingut lliure, de manera que tothom pot col·laborar i distribuir lliurement.
  • Busca un punt de vista neutral, ofereix informació des de tots els angles possibles.
  • Segueix una normativa d'etiquetes, que s'han de respectar, actuant amb bona fe, fins i tot quan no comparteixes la mateixa opinió.
  • No té normes inamovibles.

Quins més programes podem trobar? 


El professor ens va manar que creesim o editessim una entrada en la viquipèdia, el meu grup i jo vàrem crear un enllaç del Museu Blau on apareixia la paraula platja i vam enllaçar aquesta paraula amb l'entrada ja existent. Us deixo amb l'enllaç:

lunes, 19 de noviembre de 2012

Treballem amb el Cmap Tools


Avui a la classe de GTIC hem treballat amb el programa Cmap Tools, és una eina que ens ajuda a ordenar el nostre pensament, les nostres idees i ampliar-les. 
És útil tant per la vida personal com per la professional.
La seva característica principal és la representació de fets mitjançant conceptes, establint sempre entre ells una connexió a través de connectors de forma ordenada i coherent.

Hem hagut de llegir un text i després crear un mapa conceptual. Els pasos que he seguit són: entendre i analitzar la informació, seleccionar-la i ordenar-la, relacionar-la amb connectors i per últim elaborar el mapa.
L'única dificultat que he trobat és ordenar tota la informació i després intentar no repetir paraules, cercant sinònims.

Aquí us deixo amb una prova:





Webs consultades: http://gestioinformacioeducacio.blogspot.com.es/2012/11/eines-de-suport-al-pensament-els-mapes.html
                       http://cmap.ihmc.us/

domingo, 18 de noviembre de 2012

Tercer dia de SAE

Aquest dia va coincidir amb la vaga general, en teoria haviam d'acompanyar a un alumne de tercer de carrera a una escola, però al final només vam anar el dijous. Per aquest motiu ens van demanar que visitesim un espai educatiu d'una entitat, per infromar-nos de l'oferta educativa que es feia.

Jo i tres companyes més vam decidir anar a visitar el Museu Blau, el dissabte al migdia.

El recorregut s'anomena el Planeta vida:
Es tracta d’un viatge per les fites de l’evolució conjunta de la Terra i la vida que integra els denòmens de la geologia i la biologia i mostra la diversitat de la natura.
Ho expliquen a partir de les col·leccions del Museu i fan ús de recursos tecnològics actuals.
Aquest recorregut, el Planeta Vida, està estructurat en tres grans eixos:
-Biografia de la Terra
-La Terra avui
-Illes de ciència.

Abans d’entrar al recorregut, hi ha una mediateca, es tracta d’una sala on pots trobar sons, documentals, imatges, llibres i jocs sobre la natura a l’abast de tothom.

També hi ha el Niu de Ciència, un espai per a famílies amb nens i nens de 0 a 6 anys que té com a objectiu promoure i, sobretot, gaudir de la cinènca a través de la descoberta, l’activitat espontània i el joc.

A continuació us deixo amb fotografies que vaig fer al llarg de la visita i un video:


 El museu blau

 
 Audiovisual, des del big bang fins al futur.

sábado, 17 de noviembre de 2012

Cinquè dia de SAE

L'últim dia de SAE vam tenir un concert de la companyia Com sona, es tracta d'una companyia d’espectacles musicals adreçats a nens i nenes d’edats compreses entre els 0 i els 6 anys.
  
L'espectacle  pretén acostar la música als infants a través de cançons mimades, jocs de falda, moixaines i cançó tradicional catalana a través de diferents elements visuals que van descrivint i nodrint el ritme de l’actuació.

Crean audicions específiques per a cada edat. El públic més petit és un públic que sovint manté un nivell d’atenció reduït donada l’edat (a vegades infants a partir de 3 mesos d’edat). És per això que plantegem espectacles on la paraula no actua com a eix vertebrador. La música, la veu, els instruments es converteixen en vehicle i objecte en tot moment. 

En el cas dels concerts que van dirigits a nens de 3 a 6 anys, són espectacles de gran format. Compten sempre amb la presència de quatre o cinc músics i normalment es realitzen en sales d'actes, auditoris o espais adequats de l'escola o altres centres. 


 

viernes, 16 de noviembre de 2012

Quart dia de SAE

Ahir vaig acompanyar a la meva padrina a l'escola on va a fer les pràctiques.
Es tracta de l'Escola Garbí, una escola privada que es troba a Esplugues.
Vaig anar a la classe dels estels, de P5.

Em va sobtar/agradar:
-Nivell d'anglès: classes amb una mestra nativa, classes de teatre en anglès, contes en anglès explicat per nens de la ESO....
-Reforç positiu: sigui pel que sigui, compensació: targeta per al grup “color” i el grup que tingui més targetes pot escollir el cap que vulgui.
-Cap de taula, de música...: responsabilitat.
-Hàbits a seguir: l'hora de dinar, de sortir...
-Relacionar-se amb nois/noies d'altres edats.
-Tenir grups per colors: bona organització, no perds temps.
-Resoldre les baralles o discussions ells mateixos.
-Poder portar una joguina de casa per a jugar a l'hora del “jardí”i compartir-ho amb els demès.
-Els racons es troben fora de la classe, no hi ha racó de música.
-Cada classe té el seu nom, des de P3 fins a 2 de batxillerat.

Em vaig sentit molt a gust tant amb la meva padrina, amb la mestra i la coordinadora d'infantil.

A continuació us deixo amb fotografies que vaig realitzar durant tot el dia:

 


miércoles, 14 de noviembre de 2012

Segon dia de SAE

Visita al MNAC

Ahir al migdia, els alumnes del primer curs d'Educació infantil vam visitar el Museu Nacional d'Art de Catalunya. Ens van fer una visita dinamitzada, com si nosaltre fossim nens i nenes de P3, P4 i P5.  La professora de plàstica ens va dividir en tres grups, a mi em va tocar al grup de so i color.

En aquest recorregut els nens a través dels sons i els colors entenen l'art romànic.

Al principi de la visita se'ls hi presenta un personatge, un joglar, que inicia i finalitza la visita.

Només al entrar, ens ensenya la sala i ens presenta el personatge, en Jeroni, i ens convida a conèixer als seus amics. A continuació posa una cançó que els nens ja se la saben, en aquesta cançó s'enumeren i surten tots els seus amics.

Hi ha 5 sales
-La primera parada: els Serafins.
Davant de la pintura se'ls hi pregunta quantes ales tenen i que contin les ales amb els braços, per tenir consciència del seu propi cos. També es treballa l'expressió relacionant-lo amb els estats d'ànim.
-Segona parada: Crist de Taüll.
Hi ha un canvi de llums i de colors. És una de les obres més importants. Als nens els hi sorprèn per la grandiositat i per els colors. El guia li pregunta si ens deixa entrar a casa seva i sona una música per donar més sensació de grandesa de la pintura, fresc.
Deixen als nens caminar poc a poc, es senten i els hi diuen que tanquin els ulls i poc a poc els obrin perquè els hi entri la llum.
Se'ls hi fa fixar amb els ulls, amb els dits...
Es treballa la gestualitat, els colors.
Al final els hi fa fer un puzle.
-Tercera parada: Sanefes.
Juguen amb els sons i les formes, unificant-los.
Posen els nens en rotllana i juguen a un joc.
-Quarta parada: Mare de Déu amb nens.
Es treballa el sentiment maternal: tendresa, carinyo...
Posen la cançó de: que li darem en el noi de la mare...
-Última parada: el Griu.
És un animal amb cap d'àliga i cos de lleó ,els hi pregunta als nens que veuen...
Explica el conte i un joc.

Per finalitzar la visita, torna a sortir en Jeroni, preguntant per als seus amics. Torna a posar la cançó.

 
A continuació us deixo amb fotografies que vaig fer al llarg del recorregut del museu:


Recorregut Romànic
Jeroni


Absis de Sant Climent de Taüll






martes, 13 de noviembre de 2012

Primer dia de SAE

Excursió des del Baixador de Vallvidrera fins a Sant Cugat.


Ahir al matí, els alumnes del primer curs d'Educació infantil vam fer una caminata des del Baixador de Vallvidrera fins a Sant Cugat del Vallès. 

Vam formar grups d'unes 10 persones i anavem sortint en ordre. L'exursió havia de durar unes tres hores, però es va allargar a sis hores. Tot i aixó l'experiència ha sigut molt positiva, hem assolit tots els objestius previstos, ja que hem rigut, hem superat les dificultats ajudant-nos mutuamnet, hem treballat les capacitats treballades a classe, hem respectat les normes del joc...

A continuació us deixa amb fotografies que vam fer al llarg del recorregut: 































domingo, 11 de noviembre de 2012

SAE

Demà comença la setmana SAE, és una semtana on es fan un grapat d'activitats pràctiques fora de la Facultat que apropen l'estudiant al món laboral.
A continuació us deixo amb el calendari d'activitats:

 

miércoles, 7 de noviembre de 2012

El racó de música

Ahir a la classe de música vam estar parlant dels racons i en concrets del racó de música.

El racó
El racó és un espai que es troba dins de l'aula. Els racons serveixen perquè els nens experimentin voluntariament. Pot estar guiat per un especialista. La tasca de la mestra és observar als nens, per tal d'esbrinar el caràcter dels nens i de la classe, sempre donant-lis tota la llibertat possible per a que ells puguin experimentar. Afavoreix la comunicació entre l'especialista i el tutor del grup.
Esdevé una eina d'informació per als nens, professors, especialista, pares; i també és una eina per atendre a tota la diversitat de nens i nenes.

Com s'organitza?
-S'ha de tenir en compte l'edat dels nens.
-Hem de saber els objectius que volem treballar.
-S'ha de tiar bé l'espai.
-Hem de tenir un rètol per distinguir i identificar-lo.

Què s'hi posa?
-Instruments
-Cançoners
-Pentagrames
-Objectes que fagin sorolls, o no.
-Audicions
-Partitures 
-Contes                                                                               
-Jocs



jueves, 1 de noviembre de 2012

Els RSS


 Què són els RSS?

RSS es podía traduir per “Canal de difusió de titulars”. Es tracta d'un senzill mecanisme tecnològic, que facilita estar al dia de les novetats que es publiquen als vostres llocs web preferits, sense necessitat de visitar-los periòdicament. Un cop us subscriviu a un canal RSS, rebreu periòdicament noticies de les actualitzacions de la corresponent pàgina web. 

Què es necessita per llegir els RSS?

Per llegir els canals RSS cal un programa lector.  A Internet trobareu una amplia gamma de programari per llegir RSS. Es poden classificar en tres categories: els lectors RSS locals que s'instal·len al ordinador, els lectors que s'integren com una extensió del navegador o del correu i els lectors online que sols impliquen donar-vos d'alta al proveïdor del servei. 

Com es fa la subscripció a un canal RSS?

Per subscriure's a un canal RSS, arrossegueu amb el ratolí la icona etiquetada amb “RSS” o "XML" al vostre lector. Completeu la informació que us demani i se us afegirà a la llista de canals. A partir d'aquest moment, cada cop que es publiqui una aportació, rebreu la notícia al vostre lector.