martes, 27 de noviembre de 2012

Les quatre metàfores (Charles Crook)

L'altre dia a la classe de GTIC, vam estar parlan sobre les quatre metàfores de l'aprenentatge amb ordinadors.Us deixo amb una breu explicació sobre aquestes:
Mitjançant les metàfores es pot conceptualitzar l'aprenentatge amb l'ordinador. I a través d'això, s'explica com la tecnologia pot ensenyar i ajudar en la funció del rol que prengui l'ordinador. 

Les quatre grans metàfores i exemples:
  • Metafòra tutorial (ordinador = tutor): és el programari que fa referència a un model tradicional d'esenyament i aprenentatge. L'ordinador tutoritza el procés d'aprenentatge realitzat per l'estudiant. L'interès que té aquesta utilització tutorial de l'ordinador es troba en la capitat que pot arribar a tenir l'ordinador per reproduir alguns aspectes de la relació entre professor i l'alumne.
                  Iniciació (docent) ------> Resposta (alumne) -----> avaluació (professor).
       
          Aquest tipus d'interacció podria donar-se entre l'alumne i l'ordinador:
          
                  Iniciació (ordinador) ------> Resposta (alumne) -----> avaluació (ordinador).
  
           Ex: Jclic

  • Metafora de la construcció (ordinador = alumne): és aquell programari que té una visió d'un ús educatiu de l'avaluació centrat en l'alumnat. L'alumne és qui controla la màquina, no al inrevès.  El mestre, en aquest cas, quedaria en un segon marge, tot i que pot seguir el procès del nen fent-li preguntes que li serveixin de guia per reflexionar-hi.
          Ex:Scratch

  • Metafòra de laboratori (ordinador = simulador): són els que permeten un aprenentatge per descoberta. Les simulacions fomenten la reflexió i l'acció en un entorn acotat.
          Ex: Crayonphysics

  • Metafora de la caixa d'eines (ordinador = eina): l'ordinador s'utilitza com a eina de treball. En aquest cas l'ordinador actua com un amplificador de l'experiència d'escriure, dibuixar, classificar. Permet fer aquestes tasques de forma estimulant i eficaç.
          Ex: Gimp


Ara us deixo amb el treball que ens va manar el nostre professor de buscar de cada metàfora un exemple.  taula metafores

Webs consultades:http://gestioinformacioeducacio.blogspot.com.es/
                                             http://es.scribd.com/

No hay comentarios:

Publicar un comentario